Η πόλη της Καλαμάτας

Πόλις Πολύτροπος

Κτισμένη στα ανατολικά ριζά του Ταΰγετου, η Καλαμάτα κατάφερε να διατηρήσει τη γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης με το ιστορικό κέντρο και τα πανέμορφα νεοκλασικά σπίτια. Η παλιά πόλη έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Φαραί.

Στις 23 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε από εδώ η Ελληνική επανάσταση κατά των Τούρκων και ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε και εγκαταστάθηκε ελεύθερη διοίκηση.

Εκτός του ότι είναι η πρωτεύουσα του νομού, είναι και το λιμάνι του νομού. Έχει και πολιτικό αεροδρόμιο και έτσι εξυπηρετούνται οι τουρίστες για να έρχονται πιο εύκολα και προς το σημείο αυτό. Μπορεί επίσης κανείς να διαπιστώσει ότι η πόλη έχει σύγχρονα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαράκια, café και κέντρα διασκέδασης. Ακόμη υπάρχουν θέατρα με αρκετές θεατρικές ομάδες τα καλοκαίρια, με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και εν γένει κάθε λογής διασκέδαση. Τέλος υπάρχει στην πόλη έντονη παραδοσιακή δραστηριότητα με πολλούς συλλόγους που ασχολούνται με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Μια από τις πιο σύγχρονες πόλεις της Ελλάδας, από εκπαιδευτική και καλλιτεχνική άποψη, με μεγάλους δρόμους και καλή ρυμοτομία, συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο στις μοναδικές ακρογιαλιές της.

 

 

Αξίζει να επισκεφτείτε τη μονή Καλογραιών που φημίζεται για τα μεταξωτά που υφαίνουν οι καλόγριες, την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής που άρχιζε να χτίζεται το 1839 και τελείωσε το 1879. Η εικόνα της Υπαπαντής είναι θαυματουργή και εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, τότε συρρέουν δεκάδες χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα. Συνεχίζουμε με το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Φράγκικο κάστρο του Γοδεφρείδου Βιλλεαρδουίνου όπου έζησε η θρυλική πριγκίπισσα Ιζαμπώ.

Με έναν περίπατο από το ιστορικό κέντρο μέχρι την παραλιακή λεωφόρο Ναυαρίνου και το λιμάνι, ο επισκέπτης όχι μόνο θα εγκλιματιστεί στο ρυθμό της πόλης αλλά αν και περαστικός σίγουρα θα αποφασίσει να παραμείνει. Αρκετοί συγγραφείς παρομοιάζουν την Καλαμάτα και την γύρω περιοχή με τη της Επαγγελίας. Υπερβολή ίσως, πάντως είναι από τις ωραιότερες και πιο ζωντανές ελληνικές πόλεις!!!

Περισσότερες πληροφορίες για την πόλη της Καλαμάτας θα βρείτε στο www.kalamata.gr