Καλαμάτα – Πόλις Πολύτροπος

Κτισμένη στα ανατολικά ριζά του Ταΰγετου, η Καλαμάτα κατάφερε να διατηρήσει τη γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης με το ιστορικό κέντρο και τα πανέμορφα νεοκλασικά σπίτια. Η παλιά πόλη έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Φαραί.

Χωρίς αμφιβολία η Καλαμάτα είναι από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις της Ευρώπης. Έχει πανάρχαια ιστορία, αφού μνημονεύεται ήδη από τον Όμηρο με την ονομασία Φαρές, δεσπόζει στον σμαραγδένιο Μεσσηνιακό Κόλπο και είναι πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

Στις 23 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε από εδώ η Ελληνική επανάσταση κατά των Τούρκων και ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε και εγκαταστάθηκε ελεύθερη διοίκηση.

Έχοντας σπουδαία οικονομική και πολιτιστική ιστορία, αλλά και πολύ ζωντανή φυσιογνωμία και προσωπικότητα, η Καλαμάτα είναι η ιδανική πολιτεία για να γνωρίσει ο επισκέπτης την αληθινή καρδιά της Πελοποννήσου. Πολλά αξιοθέατα και μνημεία, μουσεία και χώροι τέχνης, ναοί της γεύσης και μια ολόφωτη νυχτερινή ζωή, αλλά και μια υπέροχη, μαγευτική παραλία μέσα στην πόλη, υπόσχονται να μαγέψουν τον επισκέπτη και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του. Η Καλαμάτα έχει άνετη πρόσβαση μέσω του οδικού δικτύου και φυσικά το αεροδρόμιο βρίσκεται πολύ κοντά, εξυπηρετώντας σύντομα ταξίδια στην πανέμορφη αυτή πόλη.

Εκτός του ότι είναι η πρωτεύουσα του νομού, είναι και το λιμάνι του νομού. Έχει και πολιτικό αεροδρόμιο και έτσι εξυπηρετούνται οι τουρίστες για να έρχονται πιο εύκολα και προς το σημείο αυτό. Μπορεί επίσης κανείς να διαπιστώσει ότι η πόλη έχει σύγχρονα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαράκια, café και κέντρα διασκέδασης. Ακόμη υπάρχουν θέατρα με αρκετές θεατρικές ομάδες τα καλοκαίρια, με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και εν γένει κάθε λογής διασκέδαση. Τέλος υπάρχει στην πόλη έντονη παραδοσιακή δραστηριότητα με πολλούς συλλόγους που ασχολούνται με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Μια από τις πιο σύγχρονες πόλεις της Ελλάδας, από εκπαιδευτική και καλλιτεχνική άποψη, με μεγάλους δρόμους και καλή ρυμοτομία, συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο στις μοναδικές ακρογιαλιές της.

Αξίζει να επισκεφτείτε τη μονή Καλογραιών που φημίζεται για τα μεταξωτά που υφαίνουν οι καλόγριες, την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής που άρχιζε να χτίζεται το 1839 και τελείωσε το 1879. Η εικόνα της Υπαπαντής είναι θαυματουργή και εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, τότε συρρέουν δεκάδες χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα. Συνεχίζουμε με το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Φράγκικο κάστρο του Γοδεφρείδου Βιλλεαρδουίνου όπου έζησε η θρυλική πριγκίπισσα Ιζαμπώ.

Αξιοθέατα


Το Κάστρο της Καλαμάτας

Το βυζαντινό κάστρο της Καλαμάτας είναι ένα από τα πιο σημαντικά του ελλαδικού χώρου, καλοδιατηρημένο και με επιβλητική φυσιογνωμία, και αποτέλεσε το σκηνικό δράσης της περίφημης Πριγκίπισσας Ιζαμπώ στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άγγελου Τερζάκη.

 

Η παλιά πόλη της Καλαμάτας

Στα βόρεια της σύγχρονης πόλης, ακριβώς στην σκιά του πανέμορφου Κάστρου, απλώνεται η γοητευτική Παλιά Πόλη της Καλαμάτας. Βρίσκεται στο νοητό πλέγμα που δημιουργείται από το Μητροπολιτικό Ναό της υπαπαντής, την οδό Σπάρτης και την Πλατεία 23ης Μαρτίου. Αποτελεί μια σπουδαία πρόταση για να περιηγηθεί ο επισκέπτης στα γραφικά στενά με τα πανέμορφα διατηρητέα κτίρια, τις πετρόκτιστες εκκλησιές και με πλήθος μουσείων και παραδοσιακών μαγαζιών. Είναι κυριολεκτικά η καρδιά της Καλαμάτας, αφού εδώ συγκεντρώνονται πολλά φοιτητικά στέκια που σφύζουν από ζωή όλους τους μήνες του χρόνου.

 

Πλατεία Υπαπαντής

Πρόκειται για την πρώτη περιοχή εκτός κάστρου που κατοικήθηκε στην πόλη, με μεγάλη ιστορία. Εδώ δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, με έξοχης τέχνης διπλά κωδωνοστάσια και επιβλητικούς αργυρούς τρούλους. Βόρεια ακριβώς της πλατείας Υπαπαντής είναι το σημαντικό Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, το οποίο στεγάζεται σε ένα έξοχο κτίριο του 19ου αιώνα. Απέναντι από τον ναό της Υπαπαντής ο επισκέπτης θα ανακαλύψει και το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, με αξιόλογα εκθέματα από το 1821 και μετά, ενώ πολύ κοντά, στην οδό Αγίου Ιωάννου βρίσκεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας.

 

Πλατεία 23ης Μαρτίου

Η Πλατεία της 23ης Μαρτίου τιμά με το όνομά της την ημερομηνία απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, το 1821. Εδώ βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων όπου, σύμφωνα με την παράδοση, έγινε η επίσημη κήρυξη της Επανάστασης και τελέστηκε η πρώτη λειτουργία της Καλαμάτας μετά την απελευθέρωση.

 

Οδός Αριστομένους

Ο πεζόδρομος της Αριστομένους, οποίος τελειώνει στην κεντρική Πλατεία της πόλης, την Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, είναι η οδός με τα πλέον αξιόλογα διατηρητέα κτίρια, μια πραγματική ζωντανή ιστορία της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Καλαμάτας.

Λεωφόρος Ναυαρίνου

Ο παραλιακός δρόμος της Καλαμάτας, η λεωφόρος Ναυαρίνου, είναι ένα από τα πιο όμορφα βουλεβάρτα, προσφέροντας εκπληκτική θέα στην θάλασσα και το λιμάνι, δροσίζοντας με το μεγάλο του άνοιγμα την πόλη και αποτελώντας πόλο έλξης μιας κι εδώ βρίσκονται πανέμορφες ταβέρνες, κοσμοπολίτικα εστιατόρια και φινετσάτα μπαρ. Τα μεγάλα πεζοδρόμια στολίζονται με φοίνικες σε όλο το παραλιακό μήκος της και πολλά θαυμάσια νεοκλασικά κτήρια αιχμαλωτίζουν την ματιά του επισκέπτη. Η νυχτερινή ζωή της Καλαμάτας συγκεντρώνεται εδώ και είναι πολύ έντονη, με πάμπολλες προτάσεις διασκέδασης.

 

Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων

Πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα και αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών, καθώς αναβιώνει όλη την ιστορία της πόλης της Καλαμάτας, αλλά και την ιστορία της γοητευτικής εποχής που το τρένο δέσποζε στην οικονομική ζωή . Έχει συνολική έκταση 54 στρεμμάτων και είναι κυριολεκτικά στην καρδιά της Καλαμάτας. Ανάμεσα στα εκθέματά του υπάρχουν εντυπωσιακές ατμάμαξες, μια ντηζελάμαξα, ένας χειροκίνητος γερανός του 1890, δύο δραιζίνες (μία ποδήλατη και μία χειροκίνητη), τρία επιβατηγά οχήματα Α’ θέσης και πέντε Α’-Β’ θέσης του 1885 και πολλά άλλα μυστικά για να ανακαλύψει ο ταξιδιώτης.

 

Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας

Tο μουσείο λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2006 σε κτήριο που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Στόχος του είναι η παρουσίαση της νεότερης ελληνικής ιστορίας από την Επανάσταση του 1821 ως τις μέρες μας, μέσα από κείμενα, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Η ξενάγηση στο μουσείο αρχίζει με εκθέματα στολών, πολεμικού και  φωτογραφικού υλικού από τον Αγώνα του 1821. Ακολουθεί ο Μακεδονικός Αγώνας, με ανάλογα εκθέματα και με ιδιαίτερη αναφορά στους Μεσσήνιους Μακεδονομάχους. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται εκθέματα για τους Βαλκανικούς Πολέμους (ανάμεσά τους και λάφυρα των εχθρών). Ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή. Ακολουθούν αφιερώματα στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις μάχες των Οχυρών και της Κρήτης, στη Μέση Ανατολή και στην Εθνική Αντίσταση. Επίσης γίνεται αναφορά στις ειρηνευτικές αποστολές του ελληνικού στρατού (Κορέα, Σομαλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, πόλεμος Κόλπου, Αφγανιστάν). Στην ειδικά διασκευασμένη αίθουσα «Ήχος και Φως» γίνεται προβολή ταινίας με την ιστορική διαδρομή του 9ου Συντάγματος Πεζικού. Ξεχωριστό κομμάτι του μουσείου αποτελεί το βιβλίο των Μεσσηνίων νεκρών, που έπεσαν κατά τους αγώνες από το 1897 ως το 1974. Στον προαύλιο χώρο του μουσείου, τέλος, έχουν εγκατασταθεί ένα άρμα M48-A5, ένα τεθωρακισμένο όχημα Μ8, πυροβόλα όπλα κι ένα αεροσκάφος F-5.

 

Νυχτερινή ντόλτσε βίτα στην Καλαμάτα

Η Καλαμάτα φοράει κάθε βράδυ τα καλά της. Αστραφτερά φώτα, δυνατές μουσικές, σικ εμφανίσεις, δυνατά μαρσαρίσματα αυτοκινήτων και η αυλαία της νυχτερινής ζωής ανοίγει στην καρδιά της Πελοποννήσου. Αδράξτε την ευκαιρία και ζήστε την εμπειρία μέχρι το τέλος… Δεν θα γυρίσετε στο ξενοδοχείο πριν το ξημέρωμα. Γιατί έτσι διασκεδάζει η Καλαμάτα!

Περισσότερες πληροφορίες για την πόλη της Καλαμάτας θα βρείτε στο www.kalamata.gr